Nuits Cajun et Zydeco de Saulieu
3-5 augustus 2001

een reportage van Willem Versloot
foto's: Emile Waagenaar

  Saulieu...beau lieu

In een werkelijk prachtig Bourgondisch plaatsje aan de rand van het nationale park de "Morvan",  werd  opnieuw het jaarlijkse 
C & Z festival gehouden, op initiatief van Didier Lonjard, die met zijn eigen groep "Lil' Didier & the Zarico Playboys" het festival vrijdag opende.  

Mijn complimenten aan Didier Lonjard c.s. voor een geweldige organisatie!  
Op het centrale marktplein (zie boven) was  een dansvloer gemaakt,  en kon je dagelijks overdag  en zondag tot laat in de avond dansen  met Live Bands  zoals de aanstekelijke band van Roger Morand & Friends,  "Mousse Espagnole Cajun" en de "Balfa Tribute Band".   Gelukkig was het droog dit jaar! (vorig jaar regende het zo hard dat de elektriciteit uitviel).   Om dit plein heen stonden de hotels waar je kon logeren.

En de camping municipale was 500 meter buiten het stadje.  Hier kwam je diverse festivalgangrs weer tegen ('s ochtends niet al te vroeg)  en er werd er ook gejamd o.a. met Phil Underwood (Zig-a-Zag) en Will Pieters (ex-Cajun Company).   

J'etais au bal

Vrijdag en zaterdag avond waren  er concerten in de "halle polyvalente"  met een gigantische, lekker gladde en egale dansvloer.   
Dit jaar veel zydeco.  Didiers band (Frans),  Doc Zydeco (Frans, een bescheiden maar degelijke band),  Zydeco-Active (Brits, een topper,  ape-strak!)   en de Zydeco Playboys (Duitsland).   


sta jij er ook op? 
Zydeco dansen is wel wat anders dan cajun dansen!  

Dat was te merken:  veel Engelse en Franse danslustigen  waren de basis duidelijk voorbij:  je zag individueel heel verschillende stijlen en variatie's, zonder die basis uit het oog te verliezen. Chapeau!
Nederlanders hebben duidelijk een achterstand (misschien mede door het ontbreken van een danscultuur), wat overigens de pret van het dansen niet mocht drukken.      

 


luistervoorbeelden:

j'etais au bal
 


sugar bee

Johnny fait bien

Jo-El Sonnier  was het hoogtepunt (en de enige band uit Louisiana) van het festival.  Deze cajun oudgediende, die ook hits heeft gescoord in het swamp-rock genre, had een smeuige, stevig rockende band meegenomen, en zette hiermee de toon voor het concert. 
Ondanks enkele traditionele cajun uitvoeringen (luister naar J'etais au bal")  ging het meer en meer de (country-) rock kant op, reden voor lange gezichten bij enkele puriteinse cajun liefhebbers! 
Voor anderen viel er veel te genieten:  er werd met zichtbaar plezier en grote inzet gespeeld.   
En wat een virtuoos  is die Jo-El Sonnier!   

Allons Danser........

Zoals op de foto hiernaast te zien rukt de "freeze ziekte" steeds meer op:   er hoeft maar een blues of een ander hoekig ritme gespeeld te worden, en de dansvloer stroomt vol met  dansers die enthousiast een vast patroon in alle 4 windrichtingen dansen,  keurig in het gelid, en zonder partner!

Op hetzelfde podium gaf Gary Hayman (de beroemde internet Amerikaan van ZydE Online Magazine)  de zydeco dans beginselen:  "rest-hop-hop-hop-rest",
heel goed voor zydeco dans dummies zoals ondergetekende, om het basis- raamwerk onder de knie te krijgen.
Tip van Gary:  "Wat je allemaal ook beweegt,  je navel blijft ongeveer op dezelfde plek"    Is that clear? 

 

Hadden we in Nederland maar de mogelijkheid om Zydeco dansen te leren.........
Is er niet ergens een potentiele Zydeco leraar?

Fotogalerij:
Jos Du Pont
Joke van de Valk
Gavin Lewery &  Sue Warren
(Zydeco-Active)
Jo-El Sonnier & fans vereeuwigd

 

Yvonne Fleur en ondergetekende
voor de caravan van Emile Waagenaar,
met een  stand  van Emile's cajunfoto's.
Willem Versloot, 12-8-2001